My heart stop for a while..

Pergh tajuk scary semacam jek tapi mmg pun.Baru kejap tadi pen drive mama x detect by the computer.dah cuba sampai 3 pc tapi masih not recognized by the windows.Message appeared:driver not installed.Aiseh apsal lak jadi camni.susah hati dah ni .rasa kering je darah dalam badan n rasa breathing pun x baper nak clear.

Dalam pen drive tu macam2 benda ada.dari seremeh-remeh benda sampai la benda paling penting sekali.Gambar2 famili jangan cakap la banyaknyer.tah baper banyak folder pun mama x ingat.Exam questions lagi( both mid term n final exam) ,quizzes, manual class,lagu2 kesukaanku dan banyak lagi.Tapi yang paling mama risau ialah benda2 related ngan kerja.especially exam matters.Kalo corrupt pen drive ni habis la mama nak kene pecah kepala pikirkan soalan2 yg lain.Benda kedua paling penting ialah gambar famili.Sebab last year masa laptop abi kene curik ( keta abi kene pecah depan Telekom Titiwangsa) gambar2 famili dlm laptop mmg burn semua sbb x sempat buat backup.Menangis x berlagu mama dibuatnyer.padahal tuan punye laptop x kata apa pun.Mana x sedih..habis gambar2 kawen mama abi masa kat Trg n Perak.Kami x sempat buat backup kat tempat lain.Padahal masa sebelum kejadian mama dah tergerak hati suruh Abi burn gambar2 semua ke dalam CD.Entah kenapa instinct kuat betul suruh Abi burn sume gambar2 tu,rupenyer ada benda nak jadi.Abi plak x sempat nk burn due to sibuk ngan kerja.Tapi nasi dah jadi bubur so kami REDHA aje...

Berbalik pasal pen drive mama tadi selepas beberapa kali windows x detect,mama stop kejap sbb nak bagi jiwa tenang n x kelam kabut.Mama kemas meja,buat label kat stationaries ( sbb takut hilang heheheehe) sambil berdoa apa2 yang patut.Mintak Allah ampunkan dosa2 yang mama buat especially hari ni ( hari ni kan hari Jumaat) ,semoga pen drive mama ok balik etc.
Alhamdulillah..lepas tu bile mama cuba je terus detect n cepat2 mama buat backup kat pc.Syukur sangat kalo tidak tak tau la cemana nak cover balik benda2 penting dalam tu.

Emm..bile kenang2 balik,semalam mama ada terbukak cakap kat member yang mama nak beli pen drive baru yg lebih canggih n besar gigabyte nye..mungkin sebab tu kot pen drive mama yang kecik comel lote tapi x baper canggih ni merajuk.Hahaaa..pandai ke pen drive merajuk?? Tapi bila dh jadik camni mama x jadi la beli yang baru.Kang jadi kes habis madu sepah dibuang.emm kesian sepah2 tu semua.Yang pasti pen drive ni sangat2 la berjasa walaupun x secanggih mana.

Moral of the story:
1.Kalao nak beli benda baru jangan cakap kuat2..nanti merajuk pula benda yg lama tu.
2.Buat backup utk setiap softcopy anda..kang menangis x berlagu baru tau muka tu padan atau tidak.
3.Jadilah manusia yang bersyukur...esok2 kalo Allah tarik sume tu hah baru la menyesal.
4.Sentiasa ingat Allah sebab Allah sentiasa bersama-sama hambanya yang sentiasa mengingatiNya...

The end....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 comments:

misflowerpot said...

nad, my suggestion is for u to buy external hard disk drive..ropa dia mcm hard disk tapi portable(i'm sure u know lah hehe) i mean for long term sangat elok kan..
pasni jangan kalut2 okeh :P

Naddiea said...

suz,aku maleh nk buang duit utk external hard disk sbb aku x de pc yg betul2 aku punye.aku dok gune pc practical training sbb aku committee.*wink* kang kalo aku beli external hard disk kang org kata aku over plak.huuhhuhuhuh..

Nur said...

Hi naddie,(bley ke panggil name nih..sedap jek bubuh name lain).pen drive sesungguhnye x selamat utk wat back up.x stable...cepat2 la back up lain kali ekk..kite da penah kena daa...*wink*