Mari mengunting rambut.

Malam kelmarin mama ajak abi nk pegi potong rambut.Dh lemas rambut panjang walaupun x de la panjang mana pun.takat cecah bahu jek.Abi pun kebetulan nk potong rambut so hangkut semua sekali ke kedai gunting rambut.Mula2 potong rambut mama pastu baru la ke kedai gunting rambut lelaki ( kedai india to be exact..hihi).Sebenarnya mama x bagi Hayyan potong rambut sebab nk biar rambut dia panjang mcm masa dia kecik2 dulu.Masa itew Hayyan sangat comel dengan rambut panjang.hahaha...

Tapi si Hayyan ni macam dh addicted dengan potong rambut.kalo ikut Abi potong rambut mesti dia pun sama nk potong.Siap naik atas kerusi sendiri okeh.Sabor je lah..Adik Harraz kali ni kali pertama potong rambut kat kedai.Bukan potong beria2 pun.takat trim2 manje jer..ada la kene charge 2 inggit.Emm..kalo mama potong kat umah free jek plus kaseh sayang peluk cium lagi.huuhuhu....ayat orang kedekut tuuu.


Hayyan concentrate kene potong rambut.


Harraz mula2 takut.Muka cuak tak henggat.

Last2...waaaaa meraung.Jenuh la incik tukang gunting nk trim rambut dia.Nasib baik bila mama amik dia ok n x nanges.Dapat la trim rambut 2 ringgit.hihihhi...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Semoga rohnya tenang di sana...

Salam...


Rasanya ramai yang tau mengenai kes bunuh seorang pelajar perempuan yang bernama Juliana Md Fuzi.Baru2 ni pembunuh berkenaan telah pun dijatuhi hukuman gantung sampai mati.Alhamdulillah perbuatan yang jahat telah pun dibalas dengan seadil2nya...

Untuk pengetahuan..Arwah Juliana adalah student mama kat kolej.Mama mengajar MIS ( Management Information System) pada semester tu.Kejadian itu berlaku dua tahun lepas semasa sem 2 sudah berada di penghujung..final exam sudah bermula sewaktu kejadian berlaku.

Pada hari isnin ( semasa paper MIS berlangsung) mama dapat tahu pasal kejadian ni.Kecoh di kolej.mama pada mulanya x perasan yang mangsa adalah student mama sendiri.Tapi bila di amati nama mangsa tiba2 mama teringat yg mama ada student nama Juliana.Cepat2 mama check attendance list students n terus mama ternampak nama arwah.Terkejut bukan kepalang.Terus mama cuba utk ingat wajah arwah.Tapi malangnya mama x dapat bayangan langsung.Cuba mengingat kembali presentation kumpulan arwah.Mama terbayang semua ahli kumpulan tapi tidak wajah arwah.Entah kenapa....Untuk pengetahuan students mama pada semester itu sangat ramai.Terutama kelas MIS arwah.kelas full house dengan 45 orang students dan students perempuan yg paling ramai.

Ralat sungguh mama rasa sebab x dapat nk ingat muka arwah yg mana satu.Kebetulan exam paper MIS mama dh start so mama pun pergi ke hall utk cuba recall muka arwah.Mama cuba mencari wajah2 yg biasa mama tgk tp x de kat dlm hall.Dengan harapan mama akan teringatkan wajah arwah.

Sampai kat hall students mama semua dh mula jawab exam.Dalam banyak2 seat,ada satu seat kosong.Mama terus rasa sebak.Mama pergi dekat invigilator exam dan mintak tgk list students yg amik exam.MAma tgk seat yg kosong tu mmg tempat untuk arwah.Pelan2 mama cakap dekat kawan mama tu dengan keadaan separuh terkejut n mengigil.." Hilmi,this student is not coming to take the exam"..Kenapa tanya Hilmi pada mama.." She just passed away 2 days ago.She has been murdered"..terus kawan mama terkejut sbb dia x dgr pun berita tu sbb dia baru balik dr kampung.

Bila habis exam mama pergi jumpa students perempuan kelas mama kat luar hall.mama tanya dorang pasal Juliana dan semua pelajar perempuan tau n berasa sangat sedih.Mama bgtau dorang yg mama x igt arwah yg mana satu.Mama mintak nk tgk gambar.Salah sorang student mama tunjuk gambar terakhir yg dorang amik dgn arwah.Kata student mama tu.."Madam..ni la gambar last yg kitorang amik dalam kelas MIS madam"..Ya Allah..luluh hati bila tgk pic tu.Arwah bergambar tersenyum dengan kawan dia dalam kelas mama n tepi dinding.Baru mama teringat wajah arwah yg selalu senyum, x banyak cakap n baik orangnya..

Tiba2 teringat hari terakhir dalam kelas mama,arwah ada datang jumpe salam dan cium tangan mama mintak restu n maafkan segala salah silap sepanjang belajar dengan mama.Pelajar2 perempuan yg lain pun membuat perkara yg sama.So mama x amik berat sgt.Tapi bila jadi macam ni mama sangat terasa sebab berlaku kepada student mama sendiri.

Semoga rohnya tenang dan aman disana.Semoga arwah ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman....Ameen.

Pada sesiapa yang nk tau kisah arwah dengan lebih details boleh baca blog kawan baik arwah yg juga student mama kat link ni.http://dextrike.blogspot.com/2008_10_01_archive.html

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kids enjoy their ride!

Videos taken last 2 months @ mines shopping centre.Boys having fun on dat day especially Hayyan.No more animal ride after this.This was much enjoyable compared to the animal ride.FYI,RM3 for 5 minutes.Okay la tu..nak naik motor lama2 sile beli motor sendiri.hihihi..

video

video

Hayyan was enjoying his first SOLO ride without adik.Nearly bump into another rider.Alhamdulillah he manage to control the machine wisely.

Mama hope he won't ended up to be mat rempit in da future.Nauzubillah...
Ameen...



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Jom main pasir!

Pics taken last month during a family holidays @ Seberang Takir..Kids having fun playing sand at Pantai Teluk Ketapang.

Hayyan sangat enjoy main pasir pantai.Selipar pun dh hilang.

Harraz pun sangat enjoy.Asik tgk pasir macam x pernah tengok.hihiihi..mmg x pernah tgk pun.


Mari main pasir.Si kecik ni main pasir letak atas kepala okeh.Pics x sempat nk amik sbb mama dh kalut buang pasir dr kepala Harraz.Sudah la rambut halus manje.jenuh nk buang pasir.


Emmm ...dah sampai duduk atas pasir ni harus berlemoih okeh.


Hayyan dengan sepupu dr Jitra di hari yg lain.Irfan sangat terpaku tgk laut.Hayyan relaks jer..kampung dia la katakan.Si Hayyan siap ajak Irfan main pasir.Tapi ibu Irfan awal2 lagi dh cakap ehhh jangan ajak dia main pasir.hahaaha...sian anak sedara ku itew.Sudahla susah nk jumpa laut sekali sekala.


Kami lama duduk tepi pantai sampai nk senja dah.Budak2 siap x mo balik sebab seronok sgt.Anyway,mmg sangat fun tapi kami main air sebab ombak kuat.Bahaya dgn budak2 kecik ni.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Hayyan's handcraft?

Last weekend jalan2 kat Carrefour,Wangsa Maju.Tetiba nampak bahagian kids kat food court ada area utk main2 pasir berwarna ni.Hayyan dh over excited nak buat benda ni.tp mama x bagi sebab malas nk tunggu.So last skali beli yg dalam paket n buat kat rumah je.Advantage..mama bole tumpang sekali.hihiihi...

Antara peralatan2 nyer..berlapikkan paper cutting story pasal MJ.Hayyan seriusly committed with the works..

Bersungguh-sungguh menyiapkan doremon cute tu.Actually separuh masa pertama Hayyan dh boring.Sibuk nk tgk kartun.Tapi mama pujuk2 bagi habiskan jugak.Alhamdulillah....dah siap.Yeay!!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS