Backdated Entry..Harraz admitted due to Rotavirus.


Salam...lamanya x update blog ni.macam dh berkarat pun ye..Lepas cerita dlm entry nanges2 bulan lepas benda lain pulak yg terjadi dlm famili kami.

Kisahnya Harraz masuk hospital sebab terkena jangkitan Rotavirus.Muntah2 n cirit birit yang sangat teruk.
Awal2 tu Hayyan yang demam tp x teruk sgt.Dalam 1 hari je demam tp temp mmg tinggi.Lepas mama sponging dengan air asam jawa,alhamdulillah Hayyan ok.Masa Hayyan demam Harraz adalah sangat sihat .Dia siap gosok2 kepala abang Hayyan n cium pipi Hayyan lagi malam tu.
Tapi keesokkan harinya lepas makan tengah hari Harraz dh start muntah.Sampai lepas asar dh 2 kali.Tengok keadaan muntah banyak mama n abi bwk Harraz pegi klinik.Doktor kata tonsil bengkak sbb tu Harraz muntah.Balik umah tambah lagi 2 kali muntah.Masa tu Harraz dh start demam.

Esok pagi (Isnin) mcm biasa bwk kanak2 2 org ni pergi nursery sbb tgk dua2 dh ok.Tapi sampai je kat parking Harraz muntah buat kesekian kalinya dlm kereta.Terus kami decide nk bwk Harraz ke hospital.Memandangkan Abi staf UKM,kami pun terus ke HUKM sbb bole dpt jumpa doktor cepat sket kat klinik warga.Bila jumpa doktor dia kata x leh nk bagi ubat tahan muntah utk kanak2 bawah 2 tahun.Rupanya mmg kementerian kesihatan x bg sbb mungkin ada kes yg melibatkan kanak2 bwh 2 tahun.Terkejut juga sbb sebelum ni kat klinik luar doktor2 mmg selamba je bg.rupa2 nya x boleh..mmg pengetahuan baru betul.

Last2 doktor decide suh masuk wad sbb keadaan Harraz yg dh lembik wek.nk duduk pun x nak.letih sgt agaknya.Susu dh sah2 x nak.kalo minum mmg keluar balik.
Lepas masuk wad.Hari kedua Harraz dh start cirit birit dgn jayanya sampai banjir atas tilam.Ulangan..banjir yer.Dh rupe muntah pun ada.Bayangkan betapa dehydrated anak ku itew.Drip masuk kot atas kot bawah pun keluar juga.Macam2 sample doktor pakar nk amik.Sample urine,sample poo poo and swab tekak tuk test H1N1.memang letih x henggat.Harraz pulak x nak ngan Abi langsung.Nk mama dukung sentiasa.

Lepas mcm2 sample diambil,confirm Harraz kene Rotavirus.Rupanya Rotavirus mmg tgh menyerang kanak2 yg bawah 2 tahun skrg ni.Dlm wad je ada dlm 6 pesakit Rotavirus.Sampai nurse kata ini semua group Rotavirus n katil seme dekat2 jek.Masa kat wad mama dpt tau kat nursery Harraz ramai budak kene cirit birit n muntah jugak cuma dorang x masuk spital.salah sapakah itew??wallahuallam...

Alhamdulillah hari ketiga Harraz makin ok.cuma masih cirit2 lagi.Walaupun macam tu nk berlari dlm wad serupa org sihat wallafiat.Sampai doktor tgk pun heran.Mama ckp kat doktor ini kena balik ni doktor.dh berlari satu wad sampai mama x larat nk kejar.Harus mama penat sbb mama makin berat okay..hahha..
Petang hari ke-3,si kecik Harraz dh buleh balik.Alhamdulillah.
..
Owh sepanjang mama n Harraz kat wad Hayyan duduk umah ngan maksu ain.Thanks to maksu ain yg terpaksa menjaga Hayyan da Ben10 kat umah dengan memenuhi kehendak yg macam2 plus layan tgk kartun je sepanjang hari.

Pesanan kepada ibu2 bapak2..kalo anak2 bwh 2 tahun yg kene mcm ni jgn bagi makan ubt tahan muntah sbb ia akan memudaratkan lagi badan anak tersebut.Same goes to ubat cirit birit.Jangan di tahan virus2 tu utk keluar dr badan anak.biar mereka muntah n cirit selagi buleh.Erkk..mmg x leh tahan pun benda2 tu nk keluar.Namun begitu sila top up air dlm badan anak dengan ORS atau air garam.Kalo susah bg banyak minum air masak,susu etc.Kalo nak senang masuk hospital.hihih...

P/s:kalo masuk wad pun x de ubt yg diberi kecuali drip.itula ubat terbaik utk rotavirus.Sekian terima kasih...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

9 comments:

ietafakyra said...

ye! aku berpengalaman begini juga dgn damia... d'sara specialist tmpt berkampung dan ayeen hantaq munga2 chenta sama coklat! hihihihii... sgt letih tapi apakan daya tanggungjwb kita kan nadd. semoga sume para ibu bapa dpt berkat jaga anak dgn sebaiknya AMIN!

lily azliyana @ mama zara said...

Hi kak nad..lamenye menyepikan diri..alahan ngan pc yek..hihi..

nway, harraz mcm mane skang..hope die dh sembuh sepenuhnye la..sian betul die sakit smpai kena admit wad yek

Jiey^Mien said...

ish cuak je dgr rotavirus neh..
kalo bg vaccine for rotavirus tu, still ade ke chances utk kena ek??

Naddiea said...

ieta,ya lor..mmg letih tp sebab nk anak sihat x pa la walaupun letih.

lily,harraz dh okay.alhamdulillah..skrg akak dh fobia bab anak2 muntah ni.huhuhu...

jiey,insyaallah kalo dh amik baksin rotavirus tu anak2 akan terlindung dr virus ni.rupanya nak amik vaksin ni masa baby umur 2-6 bulan jek.lepas tu dh kira x valid.bak kata doktor.rasanya selagi anak x kene rotavirus baik lah amik vaksin tu.utk Hayyan n Harraz mmg dh terlambat.precaution aje la.take care jiey!

wan fatimah wan hussain said...

salam akak...sian nya..anak2 akak..imah doakn moga cepat sihat...baby dalam perut sihat ke?girl ke?baby imah makin sihat dan kuat menyusu hehehehe

aramis2177 said...

alahai....siannya harraz...hopefully dia dh recover 100%..sian mamanya jugak kan...dah laa carry adik lam perut lagi, mama pun take extra care ok!

Naddiea said...
This comment has been removed by the author.
Naddiea said...

imah...thanks harraz makin sihat n plus sungguh nakal.penat kadang2 melayan kelasakan n kenakalan dia tu.baby x tau lagi gurl atau boy sbb x nampak ehem ehem lagi.

kak farah,alhamdulillah Harraz dh sihat 100%.mama yg makin x sihat n x larat walaupun baru je 4 mths ++.belum lagi 7-8 bulan.huhuhu...

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

nasib baik aku amik rotavirus utk irsa. igt nak pi amik pneumococcal tp doctor kata amik rotavirus dulu coz penyakit ni paling ramai serang kanak2..pneumoccoccal jarang serang tapi once kena mmg tersangaaatttt la teruk..alhamdullillah so far irsa blm kena penyakit muntah2 cmtu.. so shepah lps ni beringat la utk 3rd baby tau..b4 six mth pi cucuk rotavirus.