Kisah panik dalam OT..

*situasi sebenar dlm OT.tp ini bukan pic saya ya..org yg dekat kepala patient adalah pakar bius.*

Panik...panik..serius sangat panik masa dlm OT.Mula2 sebelum doctor start bedah ,doctor pakar bius siap testing tahap ke"kebas"an perut kebawah mama.Doctor amik pin n suruh mama bezakan kesakitan dua tempat berbeza.Mula2 doctor tanya sakit x bila dia cucuk pin kat bahu.Dah sah2 dh la sakit kan sbb kat bahagian perut ke atas mmg x kebas.Lepas tu bila dia cucuk kat perut x rasa sakit sgt.Lepas 2-3 kali testing doktor pakar bius tu pun bg green light kat doctor utk start bedah.Tiba2...auwww sakit,sakit!!Terus pakar bius tu suruh doktor stop.Masa tu mama dh rasa cam nak nanges okeh.Lepas tu testing lagi skali sampai mama rasa x sakit langsung.Pastu bila doktor dh start belah terasa macam ada benda lalu2 je kt tempat jahitan yg lama.

Masa tu dalam pukul 6.30 gitu.terasa lama betul doktor nak keluarkan baby mungkin sbb dh 2 kali c-sect so that banyak la mende nk dibukakkan.huhuh...seram pulak bila di ingt2 kan..Kalo org first time c-sect maybe x banyak masalah sbb perut masih suci bersih dr sebarang stitches.So doktor pun x banyak keje.Sbb masa mama lahirkan Hayyan mmg cepat betul bby keluar.Bayangkan masuk OT pukul 5 pagi,Hayyan keluar dr perut mama pukul 5.13 pg.Masa lahirkan Harraz pulak masuk pukul 12 tgh malam,Harraz keluar pukul 12.30 pg.Lewat sket sbb dh kali kedua.Bila time Hasya pulak sampai sejam lebih gitu.haaa...bayangkan je laaaa...

Masa masuk dlm OT mama mengigil2 kesejukkan.Tapi bukan gigil2 sebab takut yaaa...saya cool aje.wlaupun berdebar mama cover baikkk punyer.hehe..Mama siap bgtau kat nurse banyak kali plus bgtau my untie sekali yg mama rasa sangat sejuk n x tahan sgt.Rupanya dlm OT mmg ada disediakan blower utk hilangkan sejuk patient.So bila doktor dh nk start bedah,nurse pun letak blower tu kat atas dada mama.Terasa kurang sejuk n x de la gigil2 bdn.Tp lepas dh settle semua gigil pun dtg balik.hehe.

Satu lagi kes panik,bila bb dh keluar doktor x tunjuk pun baby kat mama seperti sebelum ni.Selalunya doktor akan tunjuk gender baby utk mak baby tgk sendiri anak tu boy ke girl ke.tp masa mama aritu x de pulak.Mama pun tau2 je dh dgr baby nangis tp heran kenapa x tunjuk pun baby kat mama.Dalam hati dh mula pikir bukan2.Takut ada something wrong dgn baby.Masa tu dgr nurse sebut2 berat baby 2.6 kg berulang2 kali.Dlm hati mama berkata..alahai keciknya baby..bb cemana la??boy ke??girl ke??issskkk runsing dh masa tu..

Tak lama lepas tu dtg sorang doktor perempuan cina.Mama rasa dia ialah paed yg sama2 tggu dlm OT.FYI,dalam OT ramai org okeh.Macam ada jamuan pulak.haha...Ye la doctor bedah ada 2,pakar bius 1,scrub nurse ada la 2-3 org,paed lagi n entah sapa2 lagi tah.Meriah sungguh OT masa tu.Ye la kan..mama la kot kes pertama OT utk hari tu.Tu pasal la meriah.hihihi....

Owwh cerita doktor cina perempuan tu..dia dtg kat mama n cakap.."Puan,baby puan kene bawak ke labor room  utk monitor yaa.." mama pun dh panik,"kenapa doktor?" ,she reply,baby nampak biru sikit tp takpe..otherwise HE will be okay." Mama dlm hati..haaa HE??baby boy ker??Ya ALLAH kesiannya baby aku...baju2 semua warna pink." masa tu mama dh macam x keruan n berdoa je mungkin doktor tu salah cakap.Bukan nk kata mama terkejut sbb x nak baby boy.Mama redha kalo dapat baby boy lagi.Masa tu mmg x pikir dah boy ke girl ke..asalkan selamat sudah la.

X lama lepas tu nurse datang kat mama sambil pegang baby kecik comel.Kata nurse.."Puan,kita nk tunjuk baby yee..."lepas tu nurse suakan muka bb kat mama n mama pun cium gomol2 mcm x pernah cium baby sampai nurse tu pun tergelak.Mama tanya nurse,baby saya boy ke gurl??Jawab nurse,haa nk tunjuk la ni.Uisshhh berdebar dh masa tu..bila nurse bukak kain yg balut bb nampak la gender bb yg sebenar..nurse pun suruh mama sebut jantina bb yg mama nampak.Alhamdulillah..its a girl..Sah2 dh doktor cina tu salah sebut.hehe...lepas tu mama senyum jee sampai la doktor dh habis jahit etc...Alhamdulillah lega betul rasanya bila dh lepas berjuang dlm OT..Syukur semuanya selamat...


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

12 comments:

Diamilikku said...

uishhh aku tak penah ada pengalaman c-sec nih..naik nerves aku baca nadd...btw kalau hang plan nak pregnant for the fourth time...mesti lagi lama kan...huhuhu...takutnya...

iEtaFAkyR@ said...

errr... sakit! giler berani hang nih. apapun selamat la weh. dalam dok rasa tk sedap badan dan lagi nk hapdet itu ini. hebat la hang nih nadd. dah! pi berehat. :)

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

doktor tu yg panik kot smpai silap sebut gender.
aku pulak masa anak kedua yg cepat baby keluaq..rasa 5 minit after kena toreh dah dgr baby nangis smpai aku mcm heran awat cepat sgt. hang cerita ni buat aku neves nak preggy pulak coz it's gonna be my 3rd time c-sec...hukhuk..

Naddiea said...

sone,rasa mcm x mau dh pun ada..tp x mo ckp besaq sbb nanti tetiba bila bb Hasya dh besaq teringin la pulak nk anak kecik kan...

ieta,berani2 takut namanya tuu..badan aku dh ok dh..alhamdulilah..

eza,ye la aku pun rasa doc tu yg panik.hehe..aiseh aku x berniat pun nk takutkan hang.jgn takut la ekk..insyaallah okay tu..pregnant je..doa n tawakkal itu yg penting.

lily azliyana @ mama zara said...

ade kawan sy keja dokter + blogger jugak slalu citer psl pengalaman die meng'c-sect' org nih..die kate klu dh ada previous scar, mmg susah sket..bahagian2 dalamn tu mcm dah melekat2 so kena bersihkan dulu bagi jumpe jalan nk kuarkan bby..hehehe

nway, mmg seram klu dgr/baca ceria pengalamn c-sect separa bius nih..ada org kate siap leh dgr bunyi2 perut tgh dibelah..huhu..

leeja said...

Nad, nasib baik dr tu boleh brake masa hang sakit tu. ngilu plak aku dengaq. mujur la aku bersalin normal. anyway, take care. Salam buat 3ple H

Naddiea said...

lily,betul dik..akak siap dgr bunyi gunting okeh.nasib baik la x rasa sakit apa.tp bunyi gunting bukan kecik2 anak punya bunyi.bunyi mcm nk gunting dawai.huhuh....psl melekat2 tu mmg la.ni pun untie akak ckp bladder akak ada melekat sikit kt rahim.huhuh...scary!

liza,serius nasib baik doc x sempat potong byk.baru intro sikit je.dh rezeki aku kene c-sect beb..

fham5579 said...

seram gk tgk keadaan dlm OT...hg amik mana tu? mmg sejuk kn weh..tp tu la mcm hg kata may be aku 1st time operate mmg aku lgsg x rasa apa2...cuma aku tensen sekali bila mula2 ubat bius nk meresap dlm badan tu..lenguh sgt tangan bahu rasa nk tendang ja apa ada...sib baik depa dok menenangkan aku..dok sat dh x rasa apa2....dok sat bb pn kuar kan...x sampai gk arr setengah jam...yg jd sejam dlm tu psl lepas settle depa pantau kita dlu kan sampai stabil br antaq blk ke wad...tp aku suspen gak arr pap yg kedua ni...mula aku ingat akan jd mcm iqram x rasa pa..bila hg dok kata sakit aku dh takut...Dr kata xkn paksa aku kalau aku xmau bsalin normal n aku pn rasa aku takut nk normal...baru g kan..push2 satgi terkoyak plak scar lama mampuih aku atas bawah sakit...biaqla c-sec gk

Naddiea said...

hanin,gambar tu bukan pic aku weh.itu aku amik dr google.hehe..awat hang rasa lenguh tangan ekk??doc cucuk kat tangan ka??aku doc cucuk kat tulang belakang.2-3 hari lepas bersalin aku terus sakit pinggang ke bawah.huhu...

aramis2177 said...

ADUHAI....seriaauuuu lak aii kak farah baca entry nih! iskk.....iskkk......camna laa shepah leh tahan....xdapat nak bygkan kalau kak farah yg duk lam ot tuh.....tu laa pengorbanan ibu kan....

d u r a said...

jari kena pisau pun sakit, ni pulak perut kena toreh..oh hampa semua mmg ibu2 yg kuat. salute..

Naddiea said...

kak farah,shepah pulak x leh nk bayang kalo shepah dalam labor room tahan sakit berjam2..huhhuhuhu...

dura,ye la weh..nasib baik la technology baru n moden la ni..sakit buleh cover ngan ubt bius paling kuat.kalo dak aku rela tahan sakit dlm labor room..