Alhamdulillah...I'm a mother of lil cute baby princess now..

Alhamdulillah syukur ke hadrat ALLAH swt..mama diberi peluang kali ke 3 untuk mengandung dan melahirkan anak.Dan yang paling bermakna mama mendapat baby girl kali ni.alhamdulillah again...

Bersyukur sangat2 sebab mungkin lepas ni mama dah x boleh mengandung lagi sebab dh 3 kali melalui c-section.risiko tinggi n paling penting mama rasa takut sgt nk go thru sakit c-sect buat kesekian kalinya...

Sakit bersalin kali ni mmg terasa sungguh walaupun dh 2 kali caesarean.Konon2 kali ni mama rasa dh bole cope ngan sakit bersalin ikut tingkap ni.tapi rupa2nya sangkaan meleset.sakitnya ALLAH saja la yang tau.huhu...beza betul dgn 2 previous experience.Mama dapat pain killer sampai 3 jenis itu pun x memadai sbb masih terasa sakit.nk bangun dr katil pun terpaksa berpaut kepala katil n macam2 benda kat sebelah2 katil.Masa cik suami ada sekali ok la tp bila sorang2 nk ke toilet rasa macam nk menangis pun ada.Tapi takpe la..mama redha..dah itu rezeki ketentuan yang ALLAH bagi..

Kisah bersalin ni kalo ikutkan mama akan bersalin 22hb june,tp terawal pulak sbb dah ditakdirkan Baby Hasya dilahirkan pada 18hb.Masa hari jumaat tu mama dh rasa mcm x baper nk lalu makan.Sebab mengenangkan my gynea aka my untie akan bercuti sabtu ahad ke PD.risau sbb takut kalo sakit during weekend tu alamatnya untie mmg x ada kt hospital.Macam2 pikir dlm kepala.petang tu dlm pukul 3 lebih mama lepak2 dlm bilik.lunch pun x makan.punya la dok memikir kononnya sampai x selera nk makan.tetiba perut rasa sakit.sakit manja2 je pun.x de la contraction teruk sgt.Terus sms untie.kebetulan untie on call hari tu so untie suggest terus ke labor room hosp selayang utk check up.Sempat lagi untie suruh jangan makan apa2.Mama balas,"ok..lagipun nadia x makan lepas breakfast pg td".Lepas tu sms abi bgtau yg untie suruh ke hosp.Hati dh mula berdebar2 tp masih buleh relaks n lepak2 lagi.

Abi sampai umah pukul 5 lebih,mama yg dh siap semua dh mula rasa sedih n a bit takut.H&H masa tu tgh tido.Hati mula berlagu sayu...cium anak2 dengan mata berkaca.Masa tu mok aboh mmg ada kt umah.Standby utk jaga anak2 kalo bersalin awal.Dengan syahdu salam mok aboh mintak didoakan semoga selamat semuanya..masa tu dh mula menangis.Masuk kereta pun mata masih bersisa dgn air mata lagi...

Keluar dr kawasan perumahan tetiba terdengar satu bunyi yang x sedap dgn kereta.Lain macam betul bunyinya.Kami suami isteri dh x sedap hati.Sudahlah perut terasa ada contraction,kereta pulak buat hal.Sampai dekat simpang nk menghala ke Selayang tiba2 kereta mati tengah jalan.Nasib baik masa tu kereta x banyak.Pelan2 cik suami start kereta nk berenti ke tepi.Nasib baik masa tu adik mama ada kat area kl.Kebetulan dia baru je kuar dr umah mama menghala ke kl.kelam kabut suruh dia patah balik utk fetch kami.Sementara menunggu adik datang,cik suami dgn bertawakkal bawak kereta pelan2 ke bengkel dekat2 situ.Alhamdulillah nasib baik x jadi apa2.

Mamat mekanik tu terkejut bila suami kata yg kami nk ke hospital sbb isteri bersalin.Tgkkan muka dia lagi cuak dr suami.haha..nk tergelak pun ada.Mama yg dlm kereta ni mmg dh saspen dh.Berdoa aje supaya adik cepat sampai.Sampai je adik terus la kami ke hospital.Sampai kat labor room nampak lenggang je..ehh heran pulak sbb selalunya labor room hosp selayang ni mmg asik penuh aje.Misi2 (misi aka nurse-terbawa2 slang trg kat sini haha) pun dok bersembang aje.Okay la tu kan.Bila mama masuk baru la misi2 tu nampak sibuk.hehe...

Bila buat ctg misi kata x dak contraction pun.Mungkin masa tu mama dh cool down so contraction pun dh hilang.haha..agak malu disitu.Jalan pun x bukak lagi.So kalo ikutkan boleh je disuruh balik tp disebabkan mama anak sedara gynea yg on call hari tu so di hold sekejap utk my untie dtg check.Bila dh check segala my untie tanya nk bersalin hari tu tak sbb OT tengah kosong masa tu.Kiranya OT tu nadia lah yang punya.waaahh terkejut la pulak.Rasa mcm ready x ready jer.mama reply,"nanti nk solat asar n bincang dgn cik suami dulu."

Bincang2 dlm 2-3 minit kami decide utk bersalin terus hari tu.Dgn reason nanti kalo balik umah,mggu depan tu nak kene dtg balik n go thru procedure yg sama dilalui hari tu.So x mo buang masa kite bersalin je la.huhu..mama dh mula rasa nk nanges tp ditahan2 sbb segan dgn misi2 kat situ.Bila bgtau untie yg kami confirm nk bersalin hari tu jugak,mula la nampak misi2 sibuk buat preparation.Maklum aje nk masuk OT banyak benda nk kene buat.Surat tandatangan,makan ubat,masuk tiub,buang2 apa yg patut,tukar baju OT etc.Masa tu terasa macam x percaya.Bila tanya nurse pukul berapa nk pergi OT,nurse jawab,sekarang la.Waaaaa rasa nk nanges gedebak gebeduk dlm hati.Lepas tu pulak OT pun dh call panggil utk masuk ke OT sekarang tu jugak.Masa tu kelibat cik suami dh tak nampak.Mana dia pergi pun x tau.Nasib baik dh salam apa semua.cuma x sempat nk mintak ampun aje.

Masuk dlm bilik OT terasa sejuk yg teramat sangat.Mengigil2 mcm dlm peti sejuk.FYI,dlm OT x leh pakai baju.Pakai baju OT pun x leh ikat n kene biar loose.Baju pun nanti kene singkap sampai atas utk memudahkan proses pembedahan.Masuk dewan bedah dlm pukul 6.30  ptg camtu.baby keluar pukul 7.41 mlm.Haa lama kan..mama pulak sedar masa tu terasa lama yang amat sangat.Berdoa x berhenti semoga dipermudahkan segalannya.Alhamdulillah selamat semuanya.Keluar dr OT dlm pukul 8.30 mlm pastu kene stay kat kawasan recovery about 30 mins.Misi nk monitor BP etc.Masuk wad pukul 9 mlm.masa tu baru la nampak muka suami tercinta.Suami dtg sambil tersenyum n memberikan kiss di pipi....

to be continued...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

10 comments:

iEtaFAkyR@ said...

aku nerves baca nih. sbb aku mmg penakut. masa doc masuk camera halus dlm idung pun aku dh rasa mcm nk dapat darah tinggi sbbnya pening2 menahan takut! ni pulak pi serah diri suh dokter potong perut n kuarkan satu nyawa. nadd!!! hg mmg hebat....salute la.n congrates byk2 with ur new bundle of joys in da house. muaahhhsss!!!

lily azliyana @ mama zara said...

Kak Nad, many2 CONGRATULATION!!! mesti sonot abeh dh dapat bby girl kan..syok nak melayan hias2 nanti..hihi

nway, kak nad mmg plan bersalin ceaser ker..ingtkan bersalin ceaser ni tak sesakit normal.sakit die pas ubat bius tu abeh ek..

Diamilikku said...

aku nangis nadd baca entry ni...satu sebab sayu mengenangkan pengorbanan kita melahirkan baby...dua sebab hang merelakan diri hang dibedah seawal mungkin...alhamdulillah semua selamat...huhuhuu...take care darling...nanti ada rezeki kita jumpa di tganu k

Baby Lyana said...

alhamdulillah..selamat...camni la berdebarnya kak shaf dulu masa nak ceasar Lyana...sebab pi serah diri....x sakit, x apa...seminggu sebelum tu, jumpa dr, dr dah ckp next week terus dtg..kita ceasar..hahaha..gila sebak, gabara segala....oh, doakanlah akak bersalin normal this time..sakit wooo ceasar!

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

aku nangis + happy baca entry ni. aku dpt mendalami perasaan hang. mmg kan..nervous gila time nak masuk OT. dan aku tau sakit lps habis painkiller tu mcm mana azabnya. nak bangun dari katil jenuh adjust sana sini nak bg x sakit. tapi shepah...silalah kerap lakukan senaman kaki..gerak2 kaki sikit2 utk elak darah beku tau.

Naddiea said...

ieta,semua ibu yg pernah melahirkan mmg hebat wehh!!we are the super women babeh!x kira la bersalin kot mana pun sakitnya tetap ada.wanita mmg hebat!

lily,tq dear..alhamdulillah mmg best dpt bb girl.akak mmg kene plan caesar dikk..sbb x leh normal.sakit dikk....dh rezeki akak..

sone,jangan kan hang nangis,aku pun almost nk nanges tp sbb dh nanges aritu so hampir2 je la..yep,mmg pengorbanan besar.baru la kita appreciate mak kita.esok2 anak2 aku besaq aku nk suh depa baca blog aku ni.

kak shaf,insyaallah buleh tu normal.tp kena banyak doa la yer..insyaallah shepah doakan k.shaf.take care sis!!

eza,owh u understand me very well yaaa..eza,aku skrg dh lebih dr senaman kaki weh.aku ni nama ja dlm pantang.tp buat susu anak,bg mandi trple H n mcm2 lagi.hehe..

lily azliyana @ mama zara said...

ooo..yela..sbb akak dh 2 kali ceaser ek..byk2 sbr n jaga diri k biar luka cpt baik..slamat menjadi mother to 3 cute little kids!!..=D

DrSam said...

Alhamdulillah dan tahbiah mama Naddiea. Pengorbanan, kesulitan, kerisauan serta kesakitan seorang ibu yang melahirkan anak hanya Allah sahaja yang tahu. Semoga sicomel sihat dan menjadi penyeri hidup kepada kedua ibubapanya.

eh...apa nama sicomel tu ye?

fham5579 said...

betul2 wei...debaran nk msk OT tu xtau nk habaq...rasa nk pi mati ja..nk pi tggl semua org...nervous xtau nk habaq..sakit ka wei? aku dh mula rasa takut dh ni..psl aku rasa aku x sakit sgt pn la ritu...mcm x rasa sakit ja pun cuma..aku dok ja diam2 sehari semlm..nurse wat semua..tukar pad n so on..esoknya br mak tiri aku mai n papah aku pelan2 pi bilik air..dia lap2 badan aku semua..terharu sungguh...
may be sebab aku dok pikiaq anak aku yg msk NICU tu lebih kot tu lupa sakit sendiri tu..mmg pn..hari2 aku dok reyau teringat n risaukan dia...tmbh bila pi tgk dia dgn wayar2 bagai lgla sedih

Naddiea said...

Doc,tq for da doa....bb nama
Puteri Nuha Hasya..

Hanim,hng first time caesar kan?mmg x sakit kalo first time tp kalo dh 3 kali belah tmpt yg sama harus sakit kaw2 punye.bak kata pepatah.."luka lama berdarah kembali"..hihihi...