HFMD?


Sekarang dekat nurseri anak2 kat bawah ni tgh kecoh dgn satu kes HFMD.Mangsa adalah seorang bayi berusia 8 bulan.Kebetulan baby ni sebilik dengan Hasya.Harap2 tak berjangkit la dgn Hasya.Apa yang membuatkan mama runsing plus serabut sekejap ni ialah punca dr mana datangnya virus ini.Kebetulan Hayyan skrg tgh x brp sihat tapi masih aktif melonpat sana sini.Hayyan skrg menghidapi infection dalam mulut.habis atas lidah dia ada bintik2 putih.Dekat jari2 pun ada fungus infection yang mana menyebabkan jari2 mengelupas kulit.

Apa yang mama buat susah hati ialah Hayyan dikatakan punca anak orang tu kene HFMD.Masuk akal ke???Baby itu duduk dlm bilik baby dimana x de sorang pun baby dlm tu yg kene kecuali dia.Hasya pun okay je mama tgk.Bila dh jadi mcm tu mula la nursery panas punggung n suruh mama pull out Hayyan dr pegi nurseri.Helllllloooo ingat senang2 ke mama ni nak cuti pull out anak mcm tu je?Apa kes??Anak org tu pun belum tentu HFMD lagi.setakat pergi klinik terus confirm HFMD mana boleh bang.Mama pun dh bwk Hayyan pergi klinik yg kebetulan sama dgn klinik yg orang tu pergi n doc x cakap pun yg Hayyan ni kene HFMD.Kalo iye sekali pun mama ni x bodoh la nk bwk Hayyan pergi nursery dgn penyakit mcm tu.Haduiiiih semak betul.Drpada rasa nk demam teruih sihat walafiat selepas membebel sepatah dua kata kt opis ni dgn meminjam telinga2 kawan2 kat sini.

Balik nanti nk kene bwk Hayyan jumpa paed.Nak confirm betul2.kadang2 Doctor ni pun practis lain2.Sudahnya mcm2 summary keluar.Kalo Hayyan bebas dr HFMD ni mama still akan bwk dia pergi nursery.Siapa2 yg rasa x secure dgn adanya anak mama kat nurseri lantak le korang.Sila bawak anak2 anda balik umah ye.

Kalo nk cerita pasal nurseri memang la.Anak2 akan selalu tak sihat sebab demam selsema etc.Tapi x boleh salahkan nurseri 100% sbb benda ni ada dimana2.Harap2 ibu bapa selalulah bwk wet tissue atau hand sanitizer utk pastikan anak2 tak dijangkiti penyakit yang mcm2 zaman sekarang ni.Ini tak,apa2 sikit sakit sana sini terus nk salahkan nurseri walaupun kebarangkalian untuk punca virus mmg boleh dtg dr situ.

So moral cerita untuk hari ini sila siasat dengan sepenuhnya sebelum lompat kepada kesimpulan ( jump into conclusion).Walau apa2 pun masalahnya sila la consult dgn org2 yang pakar.Kita paham first time parent mmg sangat prihatin dgn anak2 tp sila jangan kalut semacam okeh..Sekian terima kasih!


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

slm kak nad..lame dh tak singgah tinggal komen kat cni..apepon, harap anak2 kak nad sume sihat2 la yek..kem cium kat Hasya yg semakin comei n montok itu..heheh

Naddiea said...

lily,takpe akak paham..akak pun sama la wak..selalu bloghop tp x tinggal comment.insyaallah akan sampai kirim cium tu utk hasya..hehe..

DrSam said...

semoga semua anak-anak Nadddiea sihat. Pasal jangkitan tu memang senang orang nak tuding jari cari alasan dan sebab musabab. Just take care...