Sakit itu adalah tanda sayang dari ALLAH...

Alhamdulillah setakat hari ni kami sekeluarga semuanya sihat walafiat.Syukur sebab kami semua sakit tidak melarat2..Alhamdulillah again..

Semuanya bermula dengan Hayyan yang mengalami ekzema yang agak teruk.Kali ni kali kedua.Pertama kali masa bulan ramadhan yg lepas.Waktu tu ekzema Hayyan tak berapa teruk tapi agak mencabar sbb x pernah kena.Hayyan siap kene ambil darah sbb mula2 doktor syak denggi sbb kebetulan ekzema tu dtg bersama2 demam.Mama pun dh naik risau.satu badan Hayyan jadi gatal2.Sudahlah anak tu kurus jadi semakin kering bila tak sihat.Bila disapu calamine lotion menangis2 sbb katanya panas.Mama yang tukang sapu mmg jadi cuak sgt.Dah tgk menangis2 macam tu terus bg mandi sbb nk bersih calamine lotion yg dekat badan tu.Kali ni pulak ekzema melarat sampai ke jari2.Lepas tu sbb anak ni suka jari masuk mulut dlm mulut pulak keluar bintik2.Emmm puas di tegur tp tetap dgn habit sama.Sbb tu dlm entry sebelum ni mama cerita ada org syak Hayyan kene HFMD.tapi bukan sebenarnya..

Lepas Hayyan sembuh Abi pulak demam.Orang kuat dalam famili ni mmg jarang sakit.Bila abi sakit mama dh mula risau.Sebab sepanjang hidup bersama ni rasa2 baru 2-3 kali abi demam.Ehh ye ke..baru sekali dua kot.Tapi abi ni bila sakit2 pun masih nk pergi kerja.Buat kesekian kalinya pergi lagi ke klinik.Masa abi pergi klinik mama dh mula rasa sakit tekak n sakit2 bdn tp mama x jumpa doktor pun.Setakat mintak lozenges extra dr doktor.ubt demam boleh share je dgn hubby.Abi pulak masa check bp,darah tinggi pulak dh.Emm mmg x sihat sungguh cik suami masa tu.Esoknya cik suami dpt mc.Itu pun boleh pi opis lagi dgn bwk si Hayyan.

Esoknya mmg dah dijangka mama pulak demam sakit habis badan.Abi plak dh okay sbb dpt antibiotik.Mama mula rasa mcm nk pitam pun ada.Masa tu mmg mama risaukan Hasya sbb dia breastfeed pastu mmg sentiasa melekat dgn mama.Risau takut berjangkit.Esoknya mama mc sbb mama x tahan sgt.Pergi keje pun x berdaya apatah lagi nk masuk kelas.So mc jelah..Lagi sekali rombongan cik kiah ke klinik.

Lepas mama sihat tak lama lepas tu Harraz pulak badan makin panas.Siap berdarah hidung.Banyak kali pulak tu.Tido dalam sejuk pun boleh berdarah hidung.Kesian Harraz...tapi Harraz ni walaupun demam aktifnya mcm biasa."Lompat tinggi sampai ke awan" nyanyi si Harraz.

Dua tiga hari lepas tu teacher Hasya mengadu badan Hasya panas.Mama amik Hasya dekat nursery dgn fever pacth penuh kat dahi.Sudah la dahi Hasya tu kecik aje.Patch pulak saiz toddler.sampai tertutup mata si kecik tu.hehe..Kesian Hasya sbb masa demam dia x baper aktif.Kalo mama x angkat pun dia redha je..diam n tido.X ada nk main2 n jerit macam biasa.

Ahad baru ni mama sakit lagi sekali.Kali ni sakit perut memulas di ikuti ceri beri yang hebat.Bangun pagi mengelupur saki perut yang rasa sakit sangat.Nak duduk pun x buleh.Sakit tu pulak mcm contraction nk bersalin.sakit sekejap pastu okay.Terus ke klinik berdekatan dan terus tanya doktor ada kemungkinan ka mama kene ectopic pregnancy.Sbb pernah tgk biras yg mengelupur sakit perut rupa2nya etopic terus bwk pergi hospital besar n operate.Doctor suggest buat urine test n amik darah sbb takut denggi.Sbb tinggal kat black area mmg kene selalu check darah.FYI,kat umah mama mmg banyak kes denggi..emm apa kes betul lah.Alhamdulillah bila check dua2 tu,dua2 -ve tp mama kene food poisoning rupenya n dr test darah kuman tu mmg sgt tinggi.Patut la perut sakit sgt2.Mana nk ke toilet lagi, nk tahan sakit lagi.huhuh...mmg sengsara lah..

Alhamdulillah skrg mama getting better tp sakit perut ada lagi rasa sikit2 especially bila makan yg heavy skt.So skrg makan pun x mcm biasa.Kurang makan n kurang kuantiti.Rasa mcm losing weight sikit.hehe..

Harap2 sakit2 ni x berulang lagi.Walaupun sedar sakit itu datang dari ALLAH untuk mengingatkan hamba2Nya supaya lebih menghargai kehidupan dan tidak lalai.Tetapi semoga ALLAH swt akan sentiasa memberikan kesihatan yang baik buat kami sekeluarga,memberi limpah kurnia serta keberkatan buat kami sekeluarga...ameen..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

6 comments:

Diamilikku said...

alhamdulillah..semua dah ok..aku pun sakit2 demam jugak..tapi takdelah sampai ke klinik kami sekeluarga...syukur tak teruk..sebab aku kan gi haadyai..sian tinggal anak2 kalau diorang tak sihat

Naddiea said...

sone,itu la dugaan bulan ni.Harap2 bulan depan dapat la berita2 gembira hehe...nasib baik hang dh sihat masa pi haadyai.takut balik dr haadyai x sihat plak.muntah2 kaaa...kikikk..

yang jauh di sana said...

alhamdulillah...semua dah ok...hari tu aku pon kena ceri beri...wah istilah baru...memula demam...demam dah baik sambung dgn ceri beri plak...lama jgk la aku mc...bila pi skolah depa semua kata aku dah cengkung...badan nampak susut...tapi sat sajalah susut...la nih terlebih kilo balik :)

Naddiea said...

Eta,aku pun dh losing kilos ni tp namun begitu dok ada lagi la hat lebih2 masa mengandung dulu.hehe..aku la x leh makan banyak n makan macam2 sbb tetibe jadi phobia.

maya amir said...

harap2 sabar ye beb.. ade hikmah bila sakit2 mcm ni..get well soon & tk care k..

Naddiea said...

maya,ko pun take care tau.