Harraz @ Wad Ar-Raihan,Pusrawi


Last Tuesday,Harraz was admitted due to high fever.As usuall we heading to Pusrawi to meet Dr Ruzini for the medical checkup.

Semua bermula selepas ibadah kem habis.Hari ahad petang masa amik Harraz dekat nursery badan dia dh panas.So petang tu jugak mama n abi bawak Harraz pergi klinik.Malam tu badan Harraz panas betul, masuk ubat ikut punggung pun x jalan.Jelum kepala seme pun dok panas lg.Esok pagi (Isnin) mama serba salah nk pergi keje tp pergi jugak sbb student nk final exam seminggu lagi.Harraz dihantar ke nursery macam biasa.Masa tu panas dh kebah sikit.Hayyan sejak ada tok n tok aboh dia mmg x pergi sekolah sbb dia nk duk umah dgn tok aboh.FYI,dia cucu kesayangan okeh.Harraz plak x boleh tinggal sbb dia on breastfeed so x leh berenggang ngan mama.


Muka sedih sebab x sihat.Tengok bibir Harraz sangat merah sbb badan panas lagi tp under control.


Masih boleh melasak nk memanjat dalam baby cot.


Hari selasa pun pergi keje macam biasa tp Harraz punyer demam on off.Tapi petang selasa tu org nursery call kata temperature Harraz dh 39.1 deg.Mama dh kelam kabut risau.mujur kelas dh habis n terus amik Harraz kat bawah ( nursery bawah opis jer) terus ke Pusrawi.


Masa menunggu nak discharge.Hayyan macam biasa main bukan2.Sampai bawah meja pun nak masuk.


Orang sakit duduk atas rocking chair.Siap nak panjat lagi tu.tapi muka still x dak mood.



Sampai je sana nurse terus masukkan ubat demam ikut punggung.Pastu tu jumpa pulak dgn doktor.Bila doktor check dia kata phlegm Harraz pekat n banyak.Mama terkejut jugak sbb Harraz x batuk pun.Mungkin phlegm yang ada tu yang lama2 punye yg x habis keluar.So bila jadi camtu doktor kata kene admit la.Kebetulan Harraz pun x baper nk hisap susu sgt.Mama plak lepas tu kalut call abi suh datang pusrawi sbb masa tu mama pi hospital ngan tok aboh.

Dipendekkan cerita,Harraz masuk wad selama 3 hari 2 malam.Hari khamis petang baru discharge.Alhamdulillah..

Tapi..bila balik umah tengok badan2 ni naik rashes sampai ke kepala n muka.Mama dh risau kot2 campak .Tapi bila letak calamine lotion kat badan dia alamdulillah dah kurang sikit.Hopefully Harraz akan semakin sihat lepas ni.Amin...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

8 comments:

Diamilikku said...

owhhh...
alesha pun demam nih..badn on off panas..risau aku..petang nih kalau panas lagi aku bawak pi KMC terus aaahhh...alhamdulillah harraz dah okay..hari tu aku call hang...ingat nak jumpa2...tapi tak dapat...now aku dah back in kedah...insya allah ada rezeki kita jumpa lain kali k...

Naddiea said...

sone,masa tu aku tgh tido ngan Harraz.phone plak mmg tgh weng,bile ada call masuk terus padam.huuhu..bila aku terjaga tgk phone dh off.bile on rupenyer ada miss called dr hang.

takpa la lenkali kita jumpa noo..sone,jgn lambt2 bawak aleesha jumpa doktor taw.bahaya budak2 demam ni.

aiyine said...

siannye harraz..

MariaFaizal said...

Naddiea,
Doc ckp sbb apa Harraz demam?
Any specific infection/reason?
And, yes baby Alesha also had high fever. Kesian babies & hopefully both are fully recovered by now.

P/S: Akak ingat lagi ada someone pesan, if baby demam tak boleh pandang ringan, kena bwk cepat2 ke klinik or medical ctr.

Take care Nad.

MariaFaizal said...

Dik,
Come by and pick up "Mum of The Year" Award please...

Do take care & kisses to Hayyan & Harraz.

aramis2177 said...

shepah ,
alhamdulillah harraz dh Oke.....ghisau kan kalau baby demam2 nih...tingi lak tu temp dia!mujuq laa nursery bawah tu jaaa...kalau kak farah dh kelam kelibut ghasanya!!!huhuhu...anyway..hope dia cepat2 sembuh 100% ...take care!

TiNiE said...

alahai...ciannyer, tapi tula kan..nak wat cemana budak² ni kita bukan tau nak jadi..alhamdulillah dah ok. fyi, tots lepas demam mmg akan naik missiles bukan campak..sblm atau selepas campak...

Naddiea said...

maksu ain,kesiankan harraz kecik2 dh masuk spital.sama je ngan abg hayyan masa kecik2 dulu.

kak maria,doctor kata viral fever plus got mild bronchitis.but still need to take neb etc.mujur x kene fisio.kalo x lagi kesian kat harraz.
Anyway,akak tq for the awards..yang hari tu pun x upload2 lg.insyaallah..

kak farah,shepah pun kalut dah aritu.mujur ayah nadia ada tolong bwk keta pi hospital kalo dak dh nangis dh shepah dgn nk drive lagi,harraz meragam lagi.alhamdulillah dah baik dah.

kak tinie,tu dia la budak2 ni kalo sakit mmg susah hati kita.pasai merah2 tu alhamdulillah bukan campak sbb bila letak calamine lotion dh okay 100%.lega sgt2 shepah la ni.