Cerita seminggu lepas..

Kisahnya bermula hari Jumaat 2 minggu lepas ( 7/8/09).Hayyan demam agak tinggi panasnya hari tu.Dah bawak pi klinik lpas balik keje,doktor di klinik tu pulak suruh bawak ke hospital sbb Hayyan ada sejarah asthma.So utk mengelakkan H1N1 kami kene refer ke hospital.Maklum aje kes2 berisiko ni mmg bahaya plus kanak2 yg bawah 5 tahun lagi amat berisiko tinggi.Alhamdulillah Hayyan cume demam sebb tonsil bengkak.Not to worry kate doktor di emergency Pusrawi.Okay la kami pun balik dengan hati yang agak lapang tp masih risau.

Keesokan harinya dapat sms dr opis mate katanya yg kolej kene tutup seminggu bermula isnin( 10/8/09) sampai la semalam,ahad ( 16/8/09).Katanya ada sorang anak staff yg duduk kat nurseri H&H ni dh confirm H1N1.perghh berderau darah dlm badan ni.Terus teringat yang Harraz sebilik dengan anak kawan ku itew.Sms kawan2 yg lain utk confirmation.Mmg sah H1N1 n Adam ( anak kawan tu) sudah pun masuk wad.Aduhhh risau tak terkira.Mama n Abi dok monitor anak2 macam doktor dah rasanya.Kami amik suhu badan anak2 termasuk kami suami isteri setiap jam.Kami langsung x keluar kemana wekend tu.Alhamdulillah bila Hayyan dh almost recovered cik suami pulak mula batuk2 n demam.Mama perasan abi mula batuk lepas dia balik dr beli breakfast kat kedai masa hari ahad tu.Nampak sgt keadaan cuaca sangat tidak bagus.

Selang sehari lepas abi mula demam,Harraz pulak tersampuk demam jugak.Anak2 n Abi demam macam pas baton pulak.Alhamdulillah mama sihat walafiat.Antibodi kuat pulak kali ni.hihiih...selalunya mama ni kira Ratu Klinik la jugak.sikit2 pegi klinik.Sampai kene perli ngan Abi.Tapi bila Abi jatuh sakit mama sihat pulak.Itu la kadang2 ALLAH nk duga orang2 yang x pernah sakit ni.Tapi bila demam teruk pulak jadinya.Redha aje la yerh...

Dalam pada dok umah seminggu ni mmg x dapat rehat betul sbb menjaga orang sakit.Alhamdulillah bila anak2 dh okay aktiviti memunggah dan membuat sepah di rumah dapat di sambung balik.Mama pun x dela pening sgt cuma umah mmg sentiasa sepah sbb budak kecik dua org ni mmg suka buat sepah.hahahah...mama selalu tggu abi balik utk kemas semua sepah2 tu.Hey penat taw dok umah masak sidai kain segala.Layan kiddies yg sekejap nk berak,sekejap nk itu sekejap nak ini..tapi takpe mama suker buat seme tu.amin...kurang2 mama ada anak nk jaga,orang yang x de anak??lagi sedih n kesian...

So itu la dia cerita seminggu lepas.Tapi bila x keje,maknenya internet juga takde.tapi bila disconnected to internet ni bagus jugak.x de la rasa macam internet addict yg asik2 nk cek email,blog n facebook segala walaupun x ade apa2 changes pun.hahaha..

Kesimpulan cerita di atas..Sila jaga kesihatan,kurangkan berjalan2 di tempat awam,tolong jangan berjalan2 cari pasal ke luar negara.cukup2 lah dengan local case kat m'sia ni.x payah la di import lagi wabak yang tengah mengila di pasaran ni.Sesungguhnya dunia kini di akhir zaman.Macam2 penyakit dh menunjukkan taringnya.Marilah kita bersama2 menjaga diri sendiri dan keluarga.

Sekian.Terima Kasih...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

9 comments:

SYAbAR said...

Alhamdulillah, semua famili kau dan famili akak dah beransur pulih. Akak lg letih Nadd, jaga 4 org anak tak letih sgt, jaga paknya yg lebih letih tp dah tugas kita, kena lakukan semuanya. Memang risau betul.... sampaikan akak lost wieght 6kg dik.

Depa semua dah clear, akak pula sambung tp mujur la tak teruk.

Diamilikku said...

sama je kisah kita semua nih kan...bestnya kak min lost weight 4kg...tapi tullah,,jaga anak tak teruk mana..jaga bapaknya ye yg melebih2 manja....

Naddiea said...

kak syabar,alahai akak lagi teruk kalo nk banding saya kan.takpe kak..banyak pahala yg dapat tu.wah akak siap lost weight 6 kg lagi.amat nadia jeles.nadia x timbang pulak berat tp rasa la jugak a bit lighter lately.ewahh nk jugak tu.hhihih..akak take care yer..

sone,la ni pi mana2 pun seme pakat x sihat.harap2 wabak H1N1 ni akan cepat hilang.hang pun take care sama nooo

ietafakyra said...

takutnya nak kuar rumah! mujur detik2 cemas ni aku kena kuarantin berpantang, kalo tak aku ke ofis kuar masuk site jumpa org sana sini, sure kena serpih2 jugak... tapi lepas raya ni kena tempuh jugak sume nih! moga2 kita sume dilindungiNya. AMIN... nadd... aku pun lost weight jugak...ahakss!! so gediksss lerr...

Naddiea said...

ita,orang tengah pantang mmg lost weight.aku pun dulu lepas beranak harraz kurus tu.tp makan x jaga konon2 breastfeed teruih badan naik balik.kesimpulannya hang jaga la badan lepas pantang nanti elok.tp fully breastfeed jgn lupa okeh.

DrSam said...

Ini semuanya dugaan (juga bala) yang ditimpakan oleh Allah S.W.T kepada hambaNYA yang alpa, semoga kita semua sentiasa ingat dan berserah kepada Pencipta kita.

Keluarga saya pun mengalami pengalaman yang sama iaitu pada 22/7 - anak-anak dan isteri demam. Pada masa yang sama saya pula diwadkan (4 hari) kerana masalah batu dalam hempedu. Sekolah anak saya pun tutup 2 minggu (S.K. Subang Bestari). Memang agak kelamkabut juga.

Alhamdulillah semuanya dilalui dengan sabar, walaupun hati ini memang risau.

Saya rasa memang ramai rakyat Malaysia yang mengalami nasib yang serupa.

lili11 said...

Memang menakutkan H1N1 ni. Hopefully lekas2 berakhir kisah H1N1 ni ...

liyana said...

insyaallah okay...usah risau :)

Naddiea said...

Doc,mmg betul2 dugaan ALLAH bagi.H1N1 plus dgn weather yg x bagus.most of us especially yg dok kl ni mmg ramai x sihat.Harap2 bila hujan lebat tiap petang akan dapat mengurangkan tahap keburukan cuaca sekarang.

lili,mmg scary tp kita kt mesia ni mmg susah susah hati tp org2 yg kat oversea semua relaks jer.

yana,harap2 semua okay lah.yana mungkin x terasa sgt dgn pandemic H1N1 ni sbb kat sana nobody cares.tp kalo yana dok sini kak teh bet yana nk keluar jalan2 pun takut.take care!