Ahlan wa sahlan to a whole day sickness...

Ahlan wasahlan wa marhaban bikum..

Selamat datang diucapkan kepada symptom2 ibu mengandung.Sesungguhnya amat dirindui perasaan ini selepas 1 tahun 6 bulan melahirkan Harraz.Alhamdulillah masih lagi diberi rezeki untuk mengalami morning sickness buat kali ke-4 ( pernah gugur sekali sebelum Harraz).Morning sickness ini untuk mama tidak terhad pada waktu pagi sahaja.Boleh dikatakan sepanjang hari rasa pening n nk muntah.Tapi macam biasa mama selalu kontrol buat2 relaks x de pape.Padahal sakit kepala n pening yg amat sangat.Entah kenapa mama x suka nk show off symptom2 ini di khalayak ramai seperti typical pregnant lady yg akan ter"uwek" di mana2 sahajaTapi kalo kat umah dgn cik suami sakit pening kepala nk muntah segala akan di show off terang-terangan..muahhhaaa..

Owwwhh sorry..i'm not bragging here.tapi rasanya kalo buleh tahan,tahan la dulu.Sorry kepada ibu2 mengandung yang membaca yer...tapi mama paham yg itu adalah lumrah.Mana buleh ditahan2 kalo dh nk termuntahkan..tp ini hanya la personal opinion sahaja..no harm okeh...

Baru2 ni balik umah PIL my whole day sickness dh mula menampakkan diri.Bermula dengan mama asik nk baring aje kerojenyer.Menolong di dapur pun sekejap2 je.Rasa macam biskut pun ada.Kejap ada kat dapur,kejap x ada.Risau juga takut dituduh malas oleh sesiapa.Tp nk buat cemana mama x betah berdiri lama2.Lepas makan pun buleh selamba berbaring dalam bilik.Harap2 seme orang faham la yer..huhuhu...

Sekarang ni mama baru masuk 2 bulan.Tapi selera makan masyaallah buleh tahan.Kalo breakfast ngan kawan2 roti canai kosong mesti 2 keping okeh.Siap licin pinggan dengan bangganya.hhihihih...Berbeza ngan member sorang ni juga pregnant,kami beza 2 minggu saja.tp kawan tadi makan x lalu sgt n selalu muntah2.Kesian dia...rezeki masing2 berbeza kan...takpa la..apa2 bersyukur dgn kurniaan ini.

Since selera makan mama amat la tidak terganggu,rasa2nya berat badan juga dh makin bertambah ni.Cuma belum timbang je lagi.Harap2 x naik banyak la sebab banyak bulan lagi nk tempuh ni.Kalo naik 500 gram ke okay la..hahaha...gram ker???jangan berkilo2 sudah la.

Perangai2 pelik yang lain ialah..tetiba rasa x suka nk makan nasik padahal masa tu nasi dh tinggal separuh.Selera adalah hilang dengan tiba2.Tapi sebab kesian kat nasi nanti nasi nanges mama habiskan juga.ahahahah...macam mana berat badan nk maintain neh.hadoiiii...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

15 comments:

SYAbAR said...

Faham faham sesangat.. maklumlah dah anak 4. Moga kau sihat sepanjang tempoh mengandung

najmun said...

k.nad... wahh preggie lagik yer..tahniah ..i'm happy for u~~

Naddiea said...

kak syabar,tq..harapan tu mmg mintak sihat sepanjang mengandung n selepas bersalin juge..

laili,tq..awak bila nk tambah lagi?

ietafakyra said...

rindu pulak nak manja2 time ngandung! tapi aku rasa aku tk sekuat hang kot nak tambah bilangan ahli dgn kadar segera...apapun nadd, u go gurl!

aramis2177 said...

Oh shepah...akak br tau shepah peknen....congrats dear!jaga kesihatan ...jgn buaih2 sangat okeh!

Naddiea said...

ieta,masa ngandung mmg manje kan.macam kucing pulak kadang2 tu aku rasa.hhihii....

kak farah,tq...nk kata lasak2 sgt x de la tp terpaksa melasakkan diri jugak bila deal ngan anak2 lelaki yg dua orang tu.hihihi..

MariaFaizal said...

Nadddddd.....!!!!
I didn't know!!!! Well, congratulations girl...
Hopefully pengalaman morning sickness ni tak teruk dan cepat hilang dik...

Akak rasa mcm tak sanggup dah kot? :D

Take care dear....

Naddiea said...

Ka Maria,tq sis!!

Hopefully the sickness won't last long..akak jom experince morning sickness buat kali seterusnya bersama2..hiihih...

JALAN REBUNG said...

nadia ...

org pregnant kena jaga extra sikit la ye ..ni pesanan untuk cik abang awak ..hehehehe

Diamilikku said...

take care dear...huhuhuhu....
jgn avoid makan tau....

Naddiea said...

boss,no worries..cik abang jaga extra care since we know the good news..alhamdulillah...

sone,insyaallah..i will..tq dear!

maya amir said...

sabar ..sabar.. bace entry ko ni, aku plak miss nak pregnant..

Naddiea said...

maya,meh jom join da club..

DrSam said...

Harap-harapnya saya tak de lah mengalami sickness in the morning, afernoon dan evening ni. Namun memang lumrahnya begitu, diberi dan diasuh supaya badan susah dahulu diperingkat awal sebagai persiapan sakit diperingkat akhir nanti. Be strong sis!

And Congratulation!

Naddiea said...

Doc,tq bro...i think u already had the experience before me..kadang2 wife mengandung tp cik suami yang loya2.hiiihi..my experience,cik suami x effect apa pun tp extra caring lah..alhamdulillah..